Könyvajándéknap 2021: eredményhirdetés

Február 26-án, pénteken tartottuk meg az idei Könyvajándéknap országos felhívásának értékelését Facebook-oldalunkon, élő videóbejelentkezésben.

Kovácsháziné Katona Zsuzsa, a Virányosi Közösségi Ház igazgatóhelyettese elmondta, hogy mivel évek óta bekapcsolódik a ház ebbe a kezdeményezésbe, ezért ez idén sem lehetett másképp. A Virányosi Közösségi Ház, amelynek látogatói kisgyermekes családok, gyerekek, első sorban olyan programoknak és kezdeményezéseknek igyekszik helyet adni, ami ennek a közönségnek a figyelmét felkeltheti.

Szó esett a ház helyi kezdeményezéséről: a házban könyveket gyűjtöttünk ajándékba, határon túl élő gyerekeknek, amelyet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak segítségével juttatunk célba. Több mint 800 könyv érkezett, és igazán örömteli volt látni, ahogyan megmozdult a környék apraja-nagyja, és apránként hozták a könyvadományaikat, amelyből aztán ez a bőséges mennyiség összegyűlt.

Az országos felhívással kapcsolatban elhangzott, hogy 11 beszámoló készült el és jutott el hozzánk* (+1! Ugyanis az évek óta lelkesen ünneplő szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár beszámolója tévedésből más címre futott be, és utólag posztoltuk. Elnézést kérünk!).

Zsuzsa ismertette a tizenegy beszámolót, felvázolva, hogy országszerte, kicsi és nagy, közeli és távoli településekről, iskolákból, könyvtárakból, művelődési házakból érkeztek a fotók, leírások. Kiemeltük, hogy mennyire fontos egy ilyen program a közösségi élmény megéléséhez, és mennyi haszna lehet akár az oktatásban is egy-egy jól felépített, tanórán kívüli (vagy abba ügyesen beágyazott) pluszmunkának. Kiemeltük, hogy milyen fontos szerepe lett idén a személyességnek: a személyre szabott könyvajándék kiválasztásának, a saját készítésű könyvjelzőnek.

Több helyszínen gyűjtöttek ifjúsági könyveket középiskolásoknak, ami szintén nagyon fontos szempont. A 14 év feletti gyerekek olvasási igényeinek, érdeklődésének fenntartása akkor is fontos, ha sajnos az iskolában fokozottan le vannak terhelve mostanság.

Mivel idén mindenkinek nagy nehézségeket kellett leküzdenie, hogy megmozgassa a közösséget, de a biztonsági szabályokat is betartsa, ezért úgy gondoltuk, hogy mindenkit egy kisebb könyv- és kézműves ajándékcsomaggal szeretnénk megjutalmazni. Két helyszín munkáját emellett szerettük volna kiemelni idén: a nagykovácsi Öregiskola Művelődési Ház és Könyvtár jótékonysági könyvgyűjtését, amelyben igazán nagy öröm volt látni, hogy a gyerekeket is bevonták az adakozásba, és gondosan, alaposan és lelkesen végezték a munkát. Gratulálunk! Az ő jutalmuk a könyvcsomag mellé legutóbbi tablósorozatunk, amelyet reméljük, lesz módjuk nekik is kitenni és egy kicsit – ha lehet – még vidámabbá, gazdagabbá tenni vele az Öregiskolát.

Szintén különösen pozitív példa – a sok lelkes írás között – a Pilisborosjenői Általános Iskola Könyvajándéknapi témahete, nagyon hangulatos képes beszámolóval. A sok átgondolt program minden évfolyamon megvalósult az iskolában, és nagyon sok mosolygós arcot láttunk a fotókon is. Úgy hírlik, ez a programsorozat sok gyereknek csinált kedvet ahhoz, hogy a kedvenc olvasmányélményeit megossza másokkal, vagy éppen elolvassa a többiek kedvenceit. Igazán színvonalas munka, gratulálunk! A pilisborosjenői iskolának a 2019-es Pozsonyi Illusztrációs Biennálé nyertes munkáiról szóló tablósorozatát szeretnék adni a könyvajándékok mellé, amit szintén szabadon felhasználhatnak az iskola tantermeinek, folyosójának, aulájának dekorálására.

Az ajándékcsomagok összekészítésében nagy segítségünkre sietett Kovács Eszter, a Pagony Kiadó vezetője, aki ifjúsági regényekkel támogatta az eseményt. Nagyon köszönjük, és úgy hisszük, a legjobb kezekbe kerülnek ezek a kötetek.