Könyvajándéknap 2021: átadtuk a Virányosi Közösségi Ház támogatói által összegyűjött könyvajándékokat a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján indítottuk útjára idei könyvajándéknapi kampányunkat. Ennek célja, hogy február 14-én, a Nemzteközi Könyvajándéknapon kapjon minden gyerek egy könyvet ajándékba, ezzel segítve a gyerekek olvasási kedvének növelését. A kampány keretében – igazodva ennek az ünnepnek a szelleméhez – arra kértük a Virányosi Közösségi Ház (egyelőre sajnos otthon maradó) látogatóit, támogatóit, barátait, hogy hozzanak hozzán olyan új, jó állapotú, minőségi gyerek- vagy ifjúsági könyvet, amit szívesen ajándékoznának oda egy másik gyereknek.

A február 12-ig tartó gyűjtésünk a sok kicsi sokra megy elvén haladt: voltak gyerekek, akik a saját hátizsákjukból vették elő a nemrég kiolvasott könyvüket, de előkerültek olyan hibátlan állapotú mesekönyvek is, amelyekből néhány éve olvasott az azóta felcseperedett gyermek vagy unoka. A Református Tananyagfejlesztő Csoport vadonatúj könyvcsomaggal érkezett, és nagy örömünkre a klasszikusok, mint például Szabó Magda, Benedek Elek vagy Grimm és Andersen meséi mellett kortárs szerzők művei is kerültek a dobozokba.

Idén is – mint ahogy korábban több alkalommal – a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai jöttek segítségével fognak a könyvek gazdára találni kárpátaljai és erdélyi családoknál, iskolákban. Különösen olyan helyekre szeretnénk eljuttatni a könyvajándékokat a segítségükkel, ahová a magyar nyelvű gyerekkönyvek nehezen vagy alig jutnak el, ahol az iskolai könyvtárat nincs lehetőség felfrissíteni, ahol a családban csak az egyik szülő vagy nagyszülő használja csak a magyar nyelvet… Fontos misszió ez számunkra – és nem csak nekünk, hiszen több mint nyolcszáz könyvet sikerült összegyűjteni a sok kis adományból. A könyveket hatalmas dobozokban február 22-én adtuk át az NSKI székházában Józsa Katalinnak, az NSKI munkatársának. Innen ők is – ahogyan a jelenlegi járványügyi helyzet engedi – önkéntes munkában viszik magukkal a könyvajándékokat a határon túli helyszínekre.

És – nem hiszitek el – ő is cserébe könyvvel kedveskedett: két szép albumot kaptunk tőle az NSKI munkáiból. Köszönjük az ajándékot és a segítséget!