HAZABESZÉLÜNK – a magyar kultúra napja a Virányosban

A fohász

A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én ünnepeljük annak alkalmából, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Hymnus című versének kéziratát. Kölcsey a hivatali munkától és a városi élettől elvonulva, családi birtokán Szatmárcsekén írta meg nemzeti fohászát krisztusi korba lépve, a 19. század elején uralkodó kor stílusának és szellemi áramlatainak megfelelően, a romantika stílusjegyeivel.  

HAZABESZÉLÜNK - a magyar kultúra napja a Virányosban 2
Kölcsey Ferenc Anton Einsle osztrák portréfestő olajfestményén

Művészeti ágak találkozása

A költemény megzenésítésére, mely később nemzeti himnuszunk lett, 21 évvel később 1844-ben, Bartay Endre a Nemzeti Színház igazgatója hirdetett pályázatot az „Itt az írás forgassátok, / Érett ésszel, józanon. Kölcsey” jeligével.  A többek közt Vörösmarty Mihályt is soraiban tudó zsűri Erkel Ferenc pályaművét választotta, majd első alkalommal 1844. július 2-án mutatta be a pesti Nemzeti Színházban.

HAZABESZÉLÜNK - a magyar kultúra napja a Virányosban 3
Via.: wikipédia

Változások

Ezt követően, majd száz évvel később 1938-ban Dohnányi Ernő átdolgozta a művet, elnyerve ezzel a mindannyiunk által ismert formáját.

Noha a magyar himnusz törvénybe iktatása 1901-ben már felvetődött, mégis hivatalos nemzeti himnusszá válása csak a magyar alkotmány 1989-es módosításával volt lehetséges, mely megfogalmazta, hogy a magyar köztársaság nemzeti himnusza, Kölcsey Erkel által megzenésített verse.

2013-ban a Magyar Olimpiai Bizottság felkérésére a MÁV Szimfonikus Zenekar ismét változtatott a dallamon, mely közelebb áll Erkel eredeti művéhez. Ez a változat 2016-os Nyári Olimpiai játékokon szerepelt először nyilvánosság előtt.

De miért is fontos mindez nekünk, közművelődési szakembereknek?

Azt gondoljuk, hogy nemzeti himnuszunk példája jól mutatja, minden kulturális megmozdulás – legyen az a világtól távol, Szatmárcsekén ima megszövegezése – hosszútávon fontos értékkel, identitásunk megerősödésével jár, melynek alapja a kultúra, a kulturáltság, a művelődés, a műveltség. Mi itt a Virányosi Közösségi Házban és a Lívia-villában is folyamatokban gondolkodunk, melyek egymást kiegészítve, egymásra épülve fejthetik ki közösségépítő és kultúraközvetítő hatásukat. Elkötelezettek vagyunk hivatásunk iránt, annál is inkább, mert egyik legfontosabb momentuma szakmánknak, hogy munkánk eredménye az, ha alkotó partnereink és látogatóink egyaránt jól érzik magukat, így valójában mindnyájunkat összeköt ez a közös cél. Ahogy himnuszunk a költészettől a zenén át a sportig közös kulturális alapot teremtett.

Egyik ilyen szívügyünk a minden évben február 14-én tartandó Könyvajándék nap.

Mert a kultúra legalább annyira a gyermekeké is.

Azt szeretnénk, hogy ezen a napon minden gyerek kapjon ajándékba egy könyvet! Könyvet kapni jó, vagy könyvet választani ajándékba, és olvasmányt ajánlani is szuper! Január 22-én délután 4 órakor bemutatjuk, hogy mi mindennel készülünk a Virányosi Közösségi Házban erre a napra. Tartsatok velünk a Facebook-oldalunkon!