Évfordulók, jeles napok

Május 28.

110 éve, május 28-án hunyt el Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő, a Tót atyafiakJó palócokA beszélő köntösSzent Péter esernyője és A Noszty fiú esete Tóth Marival, stb. című művek szerzője.

Évfordulók, jeles napok 2

1847. január 16-án született a Nógrád vármegyében található Szklabonyán. Rimaszombaton kezdte meg tanulmányait, majd a selmecbányai gimnáziumba került, ahol 1866-ban érettségizett. Ezután jogot tanult a győri egyetemen, majd Pesten, ám diplomát nem szerzett. Ennek nagyon egyszerű oka volt: a fiatalember elsősorban irodalmi ambícióit igyekezett megvalósítani.

Évfordulók, jeles napok 3
A szülői ház Szklabonyán

Bár számos írását közölték, honoráriuma nem biztosította megélhetését, így tanult szakmájában volt kénytelen elhelyezkedni. Az 1870-es évek elejétől Mauks Mátyás balassagyarmati szolgabíró alkalmazásába került, beleszeretett munkaadója leányába, Mauks Ilonába, akit 1873-ban, Budapesten – titokban, az édesapa beleegyezése nélkül – feleségül is vett. 

Bár számos lap munkájában részt vett, és elbeszélései is megjelentek, feleségével együtt a nyomor szélére sodródott, életükben egyik tragédia követte a másikat: 1874-ben, néhány napos korában elhunyt Mikszáth első gyermeke, pár hónappal később pedig felesége is súlyosan megbetegedett és haza is költözött szüleihez. A nyomorúságos körülmények közt tengődő író úgy gondolta, megkíméli házastársát a további nélkülözéstől, ezért 1875-ben rákényszerítette őt a válásra. Mikszáth Kálmán ezután három évig Budapesten nyomorgott, majd Szegeden vállalt munkát; itt az 1879-es árvíz pusztítását követően szerzett hírnevet tudósításaival és karcolataival. A szegedi sikerekkel együtt a szerencse is visszapártolt Mikszáthhoz, 1881-től a Pesti Hírlap szerkesztőségében kapott munkát. Ugyanebben az évben megjelent A tót atyafiak című kötete, majd 1882-ben A jó palócok, és a két novellagyűjtemény végre meghozta számára a régóta áhított sikert. Tagja lett a Kisfaludy Társaságnak, anyagi helyzete javult, újból megkérte Ilona kezét, és 1882 decemberében ismét házasságot kötöttek. A házasságból három fiú született, Kálmán, János és Albert, de Jánoska négyéves korában meghalt.

Évfordulók, jeles napok 4
Mauks Ilona

A novellák mellett Mikszáth nevét szatirikus hangvételű publicisztikái, parlamenti tudósításai is országosan ismertté tették. 1887-ben a Szabadelvű Párt támogatásával képviselővé választották, 1889-ben a Tudományos Akadémia levelező, 1905-ben tiszteleti tagja lett, őt választotta meg elnökének az 1896 júliusában megalakult Budapesti Újságírók Egyesülete. 1904-től többnyire horpácsi birtokán tartózkodott. 1910-ben írói munkásságának negyvenéves jubileumán ünnepségsorozatot rendeztek, a király a Szent István-rend kiskeresztjével tüntette ki, a pesti egyetem díszdoktorává avatta. Ebben az évben megpályázta a máramarosi képviselőséget, de kampányútján megbetegedett, és súlyos tüdőgyulladásban május 28-án Pesten meghalt.

Szólj hozzá!