Bemutatkozás

A Virányosi Közösségi Ház harmincadik születésnapját ünnepelve is folyamatosan változik, megújul – első sorban a környék lakóinak, közösségünk igényeinek szolgálatában.
Intézményünk a budai zöldövezetben, kertvárosi környezetben található; hangulatos kert, egy kisebb és egy nagyobb, tágasabb rendezvénytér áll rendelkezésünkre.
Programjainkon minden korosztályt igyekszünk megszólítani: a környéken lakó családokat rendszeres családi programokkal, a környékbeli oktatási intézményeket óvodásoknak és iskolásoknak szóló foglalkozásokkal, koncertekkel, színházi előadásokkal, valamint a környéken lakó idősebbeket rekreációs programokkal. Azt gondoljuk, hogy a ház akár a generációk találkozási pontja is lehet.
Intézményünk programtervének fókuszában a minőségi gyermekkultúra népszerűsítése szerepel. A gyermek- és ifjúsági irodalom, az illusztráció, a színház- és bábművészet hazai és külföldi, elismert és díjazott alkotói mutatkoznak be a ház által biztosított családias, meghitt közegben. Nem csak a gyerekek számára igyekszünk átadni ezt az élményt, hanem minden érdeklődőnek: szülőknek, nagyszülőknek, pedagógusoknak is.

Heti rendszerességgel megtartott foglalkozásainkra gyerekek és felnőttek is bekapcsolódhatnak. A legkisebbek és szüleik a magyar népköltészet hagyományain alapuló mondókás-játékos órákon vehetnek részt. Az óvodás-kisiskolás, középiskolás gyerekek a Csillagszemű néptáncegyüttes óráin, az Óbudai Mozgásművészeti Iskola művészi torna foglalkozásain, valamint a Harmónia Táncklub klasszikus- és szalontánc-tanfolyamain mozoghatnak. Emellett játékos angol, zeneóvodai és sakk foglalkozásokra is várjuk őket.

A felnőttek is megtalálhatják a nekik megfelelő szabadidős elfoglaltságot házunk kínálatában. Az alagsorban működő Bless You Gym többféle sportolási forma gyakorlására ad lehetőséget. Emellett gerinctorna, zumba, meridián torna, karbantartó torna és jóga csoportjaink is működnek. A kreativitását mindenki két, a házunkban működő csoport összejövetelein kamatoztathatja: a FoltModern foltvarró klubban, valamint az APS Stúdió amatőr fotókörében.

Évente megrendezett eseményeink közül a legnagyobb az őszi családi hétvégénk, ahol közös programokkal, koncertekkel ünneplünk, és bemutatkoznak házunk programjai. 2019 óta ez a programunk a Játékos Virányos nevet viseli.

Évtizedes múltra tekint vissza a sakk szakkörünk, vezetője Rollinger Károly. Minden ősszel megrendezzük az Erkel Ferenc Sakk Emlékversenyt, ahol a kerületi ifjúsági sakk-klubok játékosai mérik össze tudásukat az Erkel Kupáért.

Tematikus családi programjainkon a magyar néphagyományok körére építünk, ezeket elevenítjük fel. A hagyományőrzés szellemében kézműves foglalkozásokon és zenés, bábos játékokon keresztül elevenednek meg népszokásaink.

A ház kiállítóterében évente több kiállítást rendezünk. Minden évben kiállítanak a házunkban működő klubok, emellett illusztrációs kiállítások, és az ezekre épülő kreatív, pedagógiai foglalkozások, workshopok várják a gyerekeket, felnőtteket.

Évente több alkalommal várjuk a közönséget koncertekre, színházi előadásokra. Bár a „színháztermünk” nagyobb színházi és zenei produkciókat nem tud befogadni, sok sikeres, évek óta visszatérő fellépőnk van, akik ebben a térben is létre tudják hozni a zene, a színház varázslatát.

A ház terei kiválóan alkalmasak családi, óvodai, iskolai összejövetelek, rendezvények, megbeszélések, lakógyűlések helyszínéül. Terembérleti lehetőségeink egyedi igényeket is kielégítenek – az igényekre szabott árajánlatért forduljanak hozzánk bizalommal.

Második évtizede szervezzük a Hegyvidéki Zenés Péntek Délután rendezvényeket az önkormányzat melletti téren, tavasszal és ősszel négy-négy péntek délután várjuk a kisgyerekes családokat koncertekkel, kézművesfoglalkozásokkal, körhintával.

A kerület szabadtéri rendezvényeinek szervezésébe is bekapcsolódunk, így ezeken a nagy, közös együttléteken is lehet velünk találkozni.

És mindezek mellett természetesen folyamatosan tervezünk.
Új programok, szolgáltatások, még kedvezőbb feltételek megteremtésén dolgozunk nap mint nap.
Szeretnénk minél pontosabban megtalálni azt, hogy a környéken élők életét milyen módon tudnánk még jobbá, még tartalmasabbá tenni. Nyitva állunk minden kezdeményezés előtt, amennyiben meg tudjuk valósítani a ház keretei között. Szeretnénk, ha a környéken élők úgy gondolnának a házra, mint egy családi fészekre, ahová betérhetnek akár csak egy közös beszélgetésre, találkozóra is.