„ A sport, a mozgás nekem mindent megadott az életben” – búcsú Olgi nénitől

Végtelen szomorúsággal olvastuk a szomorú hírt a múlt héten; elhunyt Tass Olga olimpiai bajnok tornász – vagy ahogyan mi ismertük a házban: Olgi néni, aki hosszú évek óta tartott művészi torna órákat felnőtteknek reggelente a házban. Nagyon sokan ismertük őt, és csodáltuk őt az utolsó pillanatig fáradhatatlan munkájáért, soha nem múló kedvességéért.

„ A sport, a mozgás nekem mindent megadott az életben” – búcsú Olgi nénitől 7
Tass Olga, vagy ahogy mi hívtuk a házban: Olgi néni (Illyés Tibor fotója, MTI)

 „Az én titkom az, hogy szeretem a sportot, kiskoromtól kezdve imádtam mozogni, és úgy érzem, a sport az az alap, ami az ember személyiségét formálja, javítja. Nemcsak fizikailag, hanem szellemileg és lelkileg is. A sport az, ami érzelemgazdaggá tesz. Úgy érzem, mindent elértem a sportban, az életben. Mindezt szeretném azokban az emberekben, akiket tanítok, tovább ültetni: a sport, a mozgás nekem mindent megadott az életben”

– mondta tavaly, mikor 90. születésnapján köszöntötték.

„Ő volt az a tornásznő, aki mindig, de tényleg mindig mosolygott.

 Ő volt az, akiről ismeretlenek is megállapították: olyan kisugárzása van, hogy csak boldog lehet.

 És Olga néni boldog is volt, de ezt leginkább magának köszönhette. Sohasem elégedetlenkedett, mindenben megtalálta a jót, és sohasem unatkozott. Még 90 évesen is tornaórákra járt hozzá huszonéves, de harmincas mozogni vágyó is, sőt akadt hetvenen túli tanítványa is” – írták róla a Nemzeti Sport búcsúztató cikkében.

 Tass Olga 1929-ben született Pécsett. Tornászként először a pécsi klubhoz csatlakozott, majd több budapesti sportegyesület színeiben tornázott. A melbourne-i olimpián aranyérmes női kéziszercsapat tagja volt, négy olimpián hat érmet nyert. Később edzőként, nemzetközi pontozóbíróként és a szövetség munkatársaként is dolgozott.

„ A sport, a mozgás nekem mindent megadott az életben” – búcsú Olgi nénitől 8
Olgi néni gyakorlatot mutat be a gerendán (Kép forrása: olimpia.hu)

 Mikor tavaly, 90. születésnapján köszöntötték, ismét előkerült a szivárványszín szalag, aminek a története az emlékezetes melbourne-i olimpiáig vezet vissza.

 Kedves Olgi néni, valamennyien búcsúzunk Tőled, és köszönjük a sok bölcsességet és kedvességet, amit Tőled kaptunk!

„ A sport, a mozgás nekem mindent megadott az életben” – búcsú Olgi nénitől 9
Olgi néni a remény szalagjával (Fotó: Gaál Gergő/ honved.hu)