• fade

  • </p

  • MESÉLŐ KÉPEK

A MAGÚJÍTÓ TAVASZI BÖJT

A hagyományos húsvéti szokásokból mára többnyire az maradt meg, mi szem-szájnak ingere: a sonka, a főtt tojás, a fonott kalács. Az ünnepet megelőző többhetes böjtről szívesen megfeledkezünk, pedig testnek, léleknek,szellemnek megtisztulást, megújulást hozhat a kellő odafigyeléssel folytatott böjtölés.

 A megújító tavaszi böjt A Pallas nagy lexikona szerint a böjt az érzéki élvezeteknek, különösen a táplálkozásnak a korlátozását vagy az azokról való lemondást jelenti. „A böjt nevezetesen az emésztési bajokból eredő betegségekben igen gyakran a legjobb orvosszer; mint megengedett élvezetekről való önkéntes lemondás pedig, vallásos gyakorlat, mely a legműveltebb népeknél mindenhol elterjedt. E vallásos gyakorlat okszerűségét ama tény is igazolja, hogy a böjt a szellemi tevékenységet is fokozza” – áll a nagy múltú enciklopédiában.

Gyógyító koplalás Egyházi értelemben számos böjtöt különböztethetünk meg, amelyek gyakorlatilag felölelik az egész évet. Kivételt képeznek a vasárnapok, az egyházi és állami ünnepek, illetve egy-egy szabad hét. Az adventi böjt például advent első vasárnapjától karácsonyig tart, minden szerdán és pénteken, a negyvennapos nagyböjt pedig hamvazószerdától húsvétig, mindennap, kivéve a vasárnapokat. A böjt valóban a természet követelménye: a primitív népek gyógyulást vártak tőle, ösztönösen felfüggesztették a táplálkozást, ha nem érezték jól magukat. Annyit ittak, amennyi jólesett, de nem ettek semmit, amíg egészségük helyre nem állt. Kisgyerekek, állatok ugyanezt teszik, ha betegek.

Orvosi értelemben Hippokratész alkalmazta először, fontos gyógyító eszköznek tekintette. Az antik filozófiai iskolák a szellem megtisztulását, a belső elégedettséget, a szabadságot és a boldogságot is elvárták a böjttől.

Testi-szellemi megtisztulás A hosszú, hideg téli hónapok során, amikor nehezebb, zsírosabb ételeket eszünk és kevesebbet mozgunk, szervezetünkben felhalmozódnak a méreg- és salakanyagok. Bizonyos anyagok rövid ideig terhelik szervezetünket, egyes mérgeket azonban a szövetek és a sejtek elraktároznak. A májban például a zsírban oldódó mérgek, a kloroform és a gyógyszerrészecskék rakódnak le. A vízben oldódó anyagok, a tartósítószerek, gyógyszermaradványok a vesében raktározódnak. A gyomorban és a bélfalban a fluorid, a klór és a fémek tárolódnak. E felesleges salakanyagok tovább rontják az anyagcsere-folyamatokat, és gyengítik az immunrendszer működését, ami különböző betegségek kialakulásához vezet. De mi is történik pontosan a böjtölés alatt? A csökkentett táplálékfelvétellel, illetve a szilárd táplálék megvonásával járó böjt során megszabadulunk a hónapok, évek során felgyülemlett lerakódásoktól. A böjtölés jótékony hatása abban rejlik, hogy a szervezetnek a koplalás ideje alatt nem kell energiát fordítania az étel megemésztésére; minden erejét arra áldozhatja, hogy megszabaduljon a mérgektől és salakanyagoktól. Emésztőrendszerünk fellélegezhet, immunrendszerünk megerősödik, bőrünk megtisztul, kiegyensúlyozottabbnak, energiával telinek érezzük magunkat.

Átmeneti nehézségek A böjtnek sok változata van, attól függően, hogy mi a célja. Ma böjt alatt általában a léböjtkúrát értjük, amikor csak folyadékot (ásványvizet, gyümölcs-, illetve gyógyteát, zöldség- és gyümölcslevet, zöldséglevest) vehetünk magunkhoz (naponta legalább 2,5-3 litert), a többhetes egyházi böjtök viszont bizonyos ételektől vagy a jóllakástól való tartózkodást jelentettek. Népszerűek a gyümölcs- és zöldségnapok is.

A hosszabb tisztítókúrát kellemetlenségek kísérhetik: az első pár napban fejfájás, hányinger, ingerlékenység léphet fel, de néhány nap alatt elmúlnak a kellemetlenségek. A böjt alatt a bőr petyhüdtté válik, mivel a sóhiány miatt csökken a sejteken belüli nyomás. Ez azonban csak átmeneti állapot, a kúrát követően bőrünk szinte megújul. Aki hosszabb böjtöt tervez, mindenképpen kérje ki szakember véleményét, és készüljön fel rá lelkileg is. Nem végezhetnek azonban tisztítókúrát a krónikus, daganatos vagy pszichés betegségben szenvedők, a várandósok, a szoptatós anyák, a gyermekek és a nehéz fizikai munkát végzők. A böjt nem egyenlő a fogyókúrával. Természetesen néhány kilóval könnyebbek leszünk a böjt végén, de ha fogyni szeretnénk, inkább étkezzünk egészségesen és mozogjunk sokat. A böjt tehát amellett, hogy szinte átmossa szervezetünket, próbára teszi akaraterőnket, alkalmat ad a lemondásra is. A minél több fogyasztásra ösztönző társadalmunkban ez igazi kihívás minden böjtölni szándékozónak.

 

Forrás: Vajda Angéla, Gyógyhír Magazin