• fade

  • </p

  • MESÉLŐ KÉPEK

A 100 éve született Benedek Istvánra emlékezünk

2015. március 6-án, pénteken 17 órakor a Lívia-villában

 

A villa címe: XII. Költő u. 1/a.

Az Istenhegyi út és a Béla király út sarkán álló sárga színű Lívia-villa a fogaskerekű, valamint a 21-es és a 21/a jelzésű autóbusz „Városkút” megállójától néhány percnyire található. Autóval a Béla király út felől közelíthető meg.

A legtöbben Benedek István(1915–1996) írót, orvost, orvostörténészt, pszichiátert elsősorban „Az aranyketrec. Egy elmeosztály élete” című műve, valamint regényei és művelődéstörténeti kötetei kapcsán ismerik. Azt kevesebben tudják róla, hogy XII. kerületi lakos volt (a Vas Gereben utca 13/b. sz. ház előtt máig áll az általa faragott székelykapu), és munkájában is szorosan kötődött lakóhelyéhez. A 60-as években tíz éven át vezetett pszichoterápiás rendelést a kerületben és a kerület munkáját segítette művelődésügyi tanácsadóként is. 1971-től kezdve felelős szerkesztője volt a Hegyvidék újságnak, ahol több érdekes írása is napvilágot látott. Számos nagy sikerű televíziós műsor elkészítése fűződik a nevéhez. Semmelweis kutatásaiért tiszteleti tagjává választotta a Magyar Orvostörténelmi Társaság, 1992-ben pedig Szent-Györgyi Albert-díjjal és Széchenyi-díjjal is kitüntették.

Az író munkáiból (könyveiből, cikkeiből) rendezett, filmvetítéssel egybekötött kiállítást Dr. Gazda István tudománytörténész, a Magyar Tudománytörténeti Intézet igazgatója nyitja meg, majd tart előadást a Benedek Elek unokájaként és Benedek Marcell fiaként is nagyrabecsült Benedek István életéről és sokoldalú munkásságáról.

A kiállítás a megnyitó napját követően egészen március 31-ig megtekinthető,  előre egyeztetett időpontban. Tel: 200-8713

Benedek István írása a Hegyvidék Újságban 1971. 2. szám "Szépkilátás I.

Szépkilátás I.

Szépkilátás II.

Szépkilátás III.

Szépkilátás VI.

Szépkilátás V.

Szépkilátás VI.

Szépkilátás VII.

Szépkilátás VIII.

Szépkilátás IX.

Szépkilátás X.

Szépkilátás XI.

Látogatás Percz János műtermében

 

életrajz

A rendezvény a Lívia-villában lesz, ami megközelíthető a Széll Kálmán térről induló 21 és 21/A valamint a 212-es jelzésű autóbusszal és a 60-as jelzésű fogaskerekű vasúttal a Városkút megállóig. A Lívia-villa az Istenhegyi út és a Béla király út torkolatában található. Az autóval érkezők az Istenhegyi útról jobbra a Béla király útra kanyarodjanak le a fogas felüljárója alatt, majd hamar, az első elágazásnál forduljanak balra. Térkép

 

A kiállítás megnyitójáról készült interjú 11:30-tól.