• Héderfái Péter

  Ikonkiállítása
 • LELKÜNK TITKAI

  Mentálhigiénés előadássorozat
 • VIII. VIRÁNYOSI MÉZ ÉS LEKVÁR FESZTIVÁL

  2017. október 7-8. szombat-vasárnap 10 órától
 • Rajzpályázat

  Bővebben...

Kiállítás

KIÁLLÍTÁSOK

A VIRÁNYOSI KÖZÖSSÉGI HÁZ és a JÓKAI KLUB idén két kiállítással csatlakozik a

X. ARS SACRA FESZTIVÁLHOZ, amely rendezvénysorozat minden év szeptember harmadik hétvégéjén kezdődik, és a Kulturális Örökség napjaival egy időben kerül megrendezésre. Az Ars Sacra Fesztivál célja, a különböző művészeti ágakon belül felszínre hozni és népszerűsíteni a szakralitást, felmutatni a zsidó-keresztény kultúrában rejlő remény jeleit, rávilágítani a Szépre, Jóra, Igazra, a művészet minden ágának bevonásával és felragyogtatni az Isten által teremtett világ csodálatos voltát.

 

IKONKIÁLLÍTÁS

Héderfái Péter képzőművész kiállítása

A kiállítás megtekinthető:szeptember 17. és szeptember 28. között

Héderfái Péter nyugdíjas rajztanár, képzőművész bizánci stílusú fára festett ikonjait tekinthetik meg az érdeklődők. Az ikonok eredeti bizánci technikával készültek, ortodox és görögkatolikus szentek mellett magyar szenteket és híres magyar embereket is ábrázolnak a képek. Az ortodox és görögkatolikus szentek ábrázolása az egyházaknak megfelelő kanonok szerint készültek. Ami különleges az ábrázolásokban, az a patina, amely segítségével a régi, több száz eves ikonokhoz hasonló ikonokat szeretné a művész bemutatni. 

A kiállítás szeptember 28.-ig megtekinthető előzetes bejelentkezés után: 200 87 13

 

REFORMÁCIÓ 500

A reformáció hatása a magyarországi tudományok fejlődésére” címmel, előadásokkal egybekötött emlékkiállítás nyílik a reformáció 500. évfordulója alkalmából, szeptember 20-án, szerdán, 18.30 órakor a Jókai Klubban (1121 Budapest, Hollós u. 5.).

A természettudományokban a kísérleti eredmények és a tapasztalatok fontosságát hangsúlyozó református világlátás, valamint a nemzeti nyelveken történő publikálás fontosságát hangsúlyozó szemléletmódnak köszönhetően a 16. századtól kezdődően több fontos reáltudományi munka is megjelent a magyarországi református tudósoknak köszönhetően. A harminc tablóból álló kiállításon neves természetfilozófusok, botanikusok, matematikusok, fizikusok, csillagászok életművén keresztül igyekszünk bepillantani a korszak magyar tudósvilágába.

A magyarországi reformáció korai időszakát Berta Zsolt református lelkész mutatja be.

A kiállítást dr. Gazda István tudománytörténész nyitja meg, ezt követően bemutatja a 17-19. századi magyar református természettudósok munkásságát.

A kiállítás szeptember 1-30 között tekinthető meg a Jókai Klubban. Tel: 395 82 84

A rendezvényre a belépés ingyenes!