• fade

  • </p

  • MESÉLŐ KÉPEK

Hegyvidéki Zenés Péntek

Délutánok Ismét zenére hangolódunk!

Hosszú évek óta hagyomány, hogy tavasszal és ősszel népzenei és gyermekkoncertekkel várjuk a napsütésre és zenére vágyó közönséget a XII. kerületi Polgármesteri Hivatal melletti téren (Böszörményi út 23-25.).

A péntekenként 16-tól 19 óráig tartó esemény nagy népszerűségre tett szert az utóbbi években, ami a kellemes helyszínnek, a színvonalas előadóknak és a kísérőprogramoknak köszönhető. Ez utóbbiakkal a gyermekeket örvendeztetjük meg, akik minden alkalommal kézműves foglalkozásokon ismerkedhetnek meg a népi iparművészet technikáival, kéthetente pedig a „Gyurmarci” marcipángyurmázás fortélyaival. (A marcipángyurmázás anyagköltsége: 450 forint/fő.)

A nyugdíjasok minden pénteken vendégeink egy csésze kávéra a Szamos Marcipán Budai Cukrászda jóvoltából. (Kávéjegyeket a kerületi Gondozási Központokon keresztül szerezhetnek be.)

Szeptember 12-éna gyerekek körében egyre népszerűbb Eszterlánc-mesezenekar hozza el nekünk a Csukás István, Weöres Sándor és Varró Dániel tollából született, megzenésített verscsokrot, amelyeket olyan különleges hangszerekkel adnak elő, mint az ukulele és a tilinkó. Persze, a nagybőgő, a hegedű, a furulya, a gitár és az ütőhangszerek sem hiányoznak majd a zenészek kezéből. Kárász Eszter csodálatos hangjával és hatalmas szappanbuborékjaival varázsolja el a gyerekeket, akik akár körbe is táncolhatják vele a teret.

Szeptember 19-éna tradicionális moldvai-csángó dallamok professzionális megszólaltatásával ismertté vált Fakutya zenekar lesz a vendégünk. A banda 2000 novemberében alakult, eredetileg három taggal: Walch Mártonnal, Székely Zoltánnal és Kudász Ferenccel. Fő tevékenységüket kezdetben a gyermek-táncházak adták, olykor kiegészítve felnőtt táncházas programokkal és hagyományos népzenei koncertekkel. 2004-től egyre több lehetőségük adódott a koncertezésre, ilyenkor a rájuk jellemző népzenei feldolgozásokkal léptek a közönség elé. E tevékenységet a mai napig szívesen űzik. A hagyományos népi hangszerek mellett fellépéseiken szaxofont, elektromos kobozt, basszusgitárt és ütősöket is megszólaltatnak. Céljuk az autentikus moldvai-csángó népzene megelevenítése, de olykor modernebb köntösbe bújtatva. Eddig három lemezük jelent meg: Kutyafa, Róza és Jánoska, Egyéb veszély.

Szeptember 26-án szintén régi barátaink, a magyar népzenét játszó Tündök zenekar lép fel a Hegyvidéki Zenés Péntek Délutánon. Tagjainak célja, hogy a hagyományőrzésen túl minél szélesebb körrel ismertesse és szerettesse meg a magyar zenei kincset. Állandó kísérőzenekara a Timár Sándor és Timár Böske által alapított, Prima Primissima-díjas Csillagszemű táncegyüttesnek, a tatai Kenderke csapatának, a Budai Babszem együttesnek, de jó kapcsolatot ápolnak a Bartók és a Szilas Táncegyüttessel is.

Október 3-án a magyar népzenét előadó Tallabille zenekar látogat el a Böszörményi útra. Az együttes az autentikus dél-alföldi zene bemutatására, az itteni tekerős hagyomány értő tolmácsolására jött létre. Tekerőn, dudán, esz-klarinéton és citerán – a vidék hagyományos hangszerein – játszanak. Céljuk, hogy az eredeti hangzásvilág minél jobban megőrződjön, feldolgozások és átiratok helyett kizárólag a népzene bemutatásával foglalkoznak. A Dél-Alföld mellett a Dunántúl zenéje áll közel hozzájuk, ezeknek a tájegységeknek a jellemző hangszerei határozzák meg az együttes zenei világát. A zenekar tagjai a Népművészet Ifjú Mestere cím birtokosai, többüket Junior Prima-díjjal is kitüntették. A Fölszállott a páva című televíziós vetélkedőben különdíjat kaptak. Küldetésüknek tartják az Alföld népzenei hagyományainak feltárását és népszerűsítését.

 

A rendezvényen a részvétel díjtalan!

 

Támogatóink:

Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat és a

Szamos Marcipán Budai Cukrászda

 

Rossz időjárás esetén a program nem kerül megrendezésre, esőnap nincs. Kérjük, az esemény előtt néhány órával érdeklődjenek információs irodánkban a megtartásáról! Telefon: 200 8713, 275 1394

 

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!