• fade

  • </p

  • MESÉLŐ KÉPEK

Rajzpályázat gyerekeknek!

Téma: Maja, a méhecske

 

Ahogy az elmúlt 4 évben, idén is meghirdetjük a Méz és Lekvár Fesztiválunkhoz kapcsolódó rajzversenyt a XII. kerületi óvodások és általános iskolások számára.

A pályázat témája ezúttal az ismert mese, Maja a méhecske, vagyis a résztvevőknek a mesehős kalandjait kell megrajzolniuk A4-es méretben, szabadon választható technikával.

 

Főhősünkről tudni kell, hogy eredetileg egy német könyv főszereplője, akinek életét képregényben és rajzfilmsorozatban is megrajzolták kiváló grafikusok és illusztrátorok. Szülőatyja Waldemar Bonsels.

Maja, csinos kinézete és aranyos pofikája ellenére már nem épp fiatal hölgy, 1912-ben született egy, a kaptárban zajló belső lázongás idején, amikor a kaptár két részre oszlott. Maját tanítónénije, Kasszandra nevelte fel. Kasszandra figyelmeztetései ellenére, kíváncsiságtól hajtva fedezi fel a világot és megbocsáthatatlan bűnt követ el: elhagyja szülőkaptárát. Az így száműzetésbe került Maja barátságokat köt más rovarokkal és velük együtt száll szembe a veszélyekkel. A könyv tetőpontja, amikor Maját lódarazsak ejtik foglyul, akik a méhek legnagyobb ellenségei.

Börtönében Maja megtudja, hogy a lódarazsak az ő egykori kaptárának megtámadását tervezik. Majának döntenie kell, hogy a várható büntetés terhe mellett visszatér kaptárába és megmenti azt, vagy pedig figyelmen kívül hagyja a megszerzett információt, és csak saját szabadulásán fáradozik, nemzetsége pusztulását okozva így. Hosszas mérlegelés után természetesen a visszatérés mellett dönt. A nemzetség megbocsát neki a hír hallatán és a felkészült méhek legyőzik a lódarazsak erőit. Maja ezután a kaptár hősévé válik, tanítónő lesz, mint példaképe, Kasszandra.

Maja az elmúlt évtizedekben igazi világsztárrá vált, a róla szóló történeteket számos ország számos nyelvére lefordították, legnagyobb sikereit a tévében aratta. 1924-ben élőszereplős filmet készített róla (vagy vele?) Wolfram Junghans, német fotós. (Ez volt egyébként az első úgynevezett egész estét produkció, amelyben élő rovarok szerepeltek.)

A történet talán legnépszerűbb és legismertebb adaptációja a sorozat anime változata. Ezt először 1975-ben vetítette a japán televízió, később 42 ország nyelvére fordították le, és olyan országokban került műsorra, mint Hollandia, Ausztrália, Németország, az Egyesült Államok, Dél-Afrika, Portugália, Kanada, Belgium, Franciaország, Magyarország, stb.

Az eredeti filmzenét Karel Svoboda szerezte, a német, cseh és szlovák verziót Karel Gott énekelte, a lengyelt pedig Zbigniew Wodecki.

A Maja, a méhecske a híres horvát zeneszerző, Bruno Bjelinszki gyermekoperájának is alapjául szolgált 1963-ban. Előadására Villachban (Ausztria) került sor, a produkció különlegességét az adta, hogy a méhek szerepét gyerekek játszották profi operaénekesek helyett.

Maja az új évezredben, megmutatva a világnak, hogy bármikor képes a megújulásra, és hogy tartja a lépést a korral, videojátékok főszerepét is elvállalta, sőt számos reklámban is feltűnt. Népszerűségét merchandising termékekkel is növelte, helyes arcocskája mindmáig látható különféle ruhaneműkön, porcelánárukon, játékokon, beleértve a Kinder tojások szériáját is.

 

 

Nagy érdeklődéssel várjuk a pályaműveket, és reméljük, minél több gyermek veszi majd kezébe a nyáron a Majáról szóló könyveket, képregényeket, illetve nézi meg szüleivel a főszereplésével készült rajzfilmeket.

Természetesen az óvodás, az alsós és felsős korosztályokat külön-külön értékeljük, és jobbnál jobb díjakkal jutalmazzuk!

A műveket a Virányosi Közösségi Ház címére (1125 Bp., Szarvas Gábor út 8/c) kérjük beküldeni a gyermek nevével, címével, életkorával, óvodája / iskolája nevével, valamint a szülő telefonos elérhetőségével ellátva!

 

A beküldési határidő: 2014. szeptember 15.

Az eredményhirdetésre és ünnepélyes díjátadóra szeptember 20-án, 10 órakor kerül sor.