• fade

  • </p

  • MESÉLŐ KÉPEK

Fotókiállítás a svábhegyi Lívia-villában

Ybl Miklós születésének 200. évfordulója alkalmából

 

Intézményünk, a Virányosi Közösségi Ház márciusban fotópályázatot hirdetett hazánk egyik legismertebb építésze, Ybl Miklós születésének 200. évfordulója alkalmából. A pályázatra Budapest XII. kerületének közoktatási intézményeiben tanuló diákok, valamint a Hegyvidéken élő felnőtt polgárok küldhettek be alkotásokat május 20-ig a megadott feltételeknek megfelelően.

Sajnos a felhívásra meglehetősen kevés pályamű érkezett, mindösszesen 15 kerületi lakos és itt tanuló diák érezte úgy, hogy felkeresi az Ybl-épületeket és megörökíti azokat az utókor számára, emléket állítva ezzel a neves építésznek. Legtöbben a nemrégiben felújított Várkert Bazárt választották fotójuk témájául, de készült kép az Operaházról, az Ybl-villáról és a Bazilikáról is.

Íme néhány a díjazott alkotásokból:

 

Abonyi Maya, Baán Katalin és Fabó Katalinfotóművészek, vagyis az APS Stúdió tagjaiból álló zsűri minden pályázótól választott be legalább egy képet a kiállításra, így változatos, színes anyag állt össze.

Több nevező épületrészletet fotózott, kiemelve ezzel Ybl mesteri építészetének finoman megkomponált alkotóelemeit. Mások az épületek egészét foglalták keretbe, megmutatva azok monumentalitását és teljes pompáját. A Budai Rajziskola négy diákja montázs-technikával szinte új objektumot alkotott a régiből, átértelmezve, mélyebb tartalmat adva ezzel Ybl munkáinak. Néhányan be- és rávilágítottak egy-egy épületbelsőre, közelebb hozva ezzel a nézőhöz azokat az apró momentumokat, amelyekre az egyszeri látogató szinte biztosan nem figyel fel a helyszínen jártakor.

A zsűrinek nem volt könnyű dolga, főként a második és harmadik helyezések odaítélésében. Azt azonban a képanyag megtekintésekor rögtön látták, hogy a szervezők nem jól tették, hogy csupán két kategóriában hirdettek pályázatot, hiszen az általános iskola alsó tagozatán és a művészeti egyetemen tanuló diák munkája színvonalában nem összehasonlítható. Úgy döntöttek, a 18 év alattiakat, illetve a 18 és 26 év közöttieket külön-külön értékelik, háromra növelve így az életkor szerinti kategóriák számát.

Azt, hogy ki álljon a képzeletbeli dobogó legfelső fokára, gyorsan és egyöntetűen szavazták meg; a gyerekeknél Fodor Ákos kollekciója bizonyult a legszebbnek, a Jókai Mór Német Nemzetiségi Általános Iskola harmadik osztályos tanulója fiatal kora ellenére kiváló látásmóddal és térérzékeléssel rendelkezik, beállításai lappangó tehetségre utalnak.

A fiatal felnőtteknél a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója, Lakos Máté kapta az első helyet, ő a részletekre fókuszáló, geometrikus elemekkel operáló két képének köszönheti díját. (Ebben a kategóriában a bíráló bizottság nem osztott ki második helyezést, ellenben három harmadik is lett, hisz a Budai Rajziskola diákjai egységes, szinte azonos színvonalú munkát küldtek be.)

A felnőtteknél Walton Eszter, hat gyermekes édesanya – szakmájára nézve építész – fotói emelkedtek ki a mezőnyből profikat megszégyenítő kidolgozottságukkal és a belső tereket érzékletesen bemutató beállításaikkal.

A további sorrend eldöntése már nagyobb fejtörést okozott a zsűrinek, s bár parázs vitára nem került sor, komoly szakmai érvek csaptak össze a Virányosi Közösségi Ház egyik termében a végső szavazás előtt. Az eredmény a következő lett:

Helyezés

Diákok

Fiatal felnőttek

Felnőttek

I. helyezett

Fodor Ákos

Lakos Máté

Walton Eszter

II. helyezett

Smithing János

nem került kiosztásra

Kovács Judit

III. helyezett

Szerdahelyi Zsuzsanna

Antal Ágota,

Kiss Alexandra,

Szabó Zsófia

Janzsó Tamás

Különdíjas

Laczó Laura

Cserepes Tünde

Orvos Péterné Szeremi Judit,

Rosch Gábor,

Hajdu Zoltán

Ezek után a közművelődési intézmény munkatársaira várt a feladat, hogy a számos jutalmat, melyeket az Art Work fotós bolt, a Bajor Gizi Színészmúzeum, a Cewe Magyarország Kft., a Digital Stand, A Földgömb Magazin, a Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, a Mai Manó Ház – Magyar Fotográfusok Háza, a Perfact Pro Könyvkiadó, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, és maga a Közösségi Ház ajánlott fel, szétossza a nevezők között. Mivel szerettük volna értékelni magát az igyekezetet is, azaz a pályázatra való felkészülést és nevezést, úgy határoztunk, mindenki kap ajándékot; a helyezettek kicsit többet, a különdíjasok kicsit kevesebbet, a lényeg, hogy senki ne menjen haza üres kézzel.

Az ünnepélyes megnyitó és díjátadó Nagyné Orvos Gabriellának, a Virányosi Közösségi Ház—Jókai Klub igazgató-helyettesének köszöntőjével vette kezdetét május 31-én, 16 órakor a svábhegyi Lívia-villában. Utána Rumi Anna és Tirk Dóra, a Solti György Zeneiskola növendékei színesítették a műsort fuvolajátékukkal, felkészítő tanáruk Gombár Anikó volt. A kiállítást Baán Katalin, a zsűri tagja, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének alelnöke nyitotta meg. Minden pályázóhoz külön szólt, kedves, közvetlen és szakmai észrevételeket sem nélkülöző szavait az alkotók hálával fogadták. Meghívását az APS Stúdió intézményünkben havi rendszerességgel tartott összejöveteleire, remélhetőleg minél többen elfogadják.

Baán Katalin mellett a díjak átadásában Szabó Ágnes, a CEWE Magyarország Kft. marketing koordinátora segédkezett Nagyné Orvos Gabriellának. Néhány emlékezetes pillanat a délutánról:

 

Hajdu Zoltán fotói

 

A díjátadó végén ismét Tirk Dóra és Rumi Anna örvendeztette meg csodálatos fuvolajátékával a jelenlévőket, akik ezután pogácsa és üdítő mellett ismerkedhettek egymással, illetve a falra került képekkel. A jó hangulatú délután során a pályázók számos szakmai tanáccsal gazdagodhattak, így reméljük, hogy mindannyian elégedetten távoztak, és legközelebb is hasonló lelkesedéssel neveznek majd pályázatainkra!

A Virányosi Közösségi Ház munkatársai ezúton is szeretnének köszönetet mondani a pályázat fentebb felsorolt támogatóinak, továbbá a lelkes és fáradhatatlan zsűrinek, illetve a megnyitón megjelenteknek és közreműködőknek. No és, természetesen, Ybl Miklósnak a csodálatos épületekért!

A kiállítás díjtalanul megtekinthető augusztus 31-ig a Lívia-villában (XII. kerület, Költő utca 1/a) előzetes bejelentkezést követően: 200 8713.

 

Az Ybl fotópályázatot támogatják: