• fade

  • </p

  • MESÉLŐ KÉPEK

Ismét Hegyvidéki Zenés Péntek Délutánok a Böszörményi úton!

Intézményünk immáron tizennegyedik esztendeje rendezi meg nagy sikerű rendezvénysorozatát, a Hegyvidéki Zenés Péntek Délutánokat a XII. kerületi Önkormányzat melletti kis téren.

    

Mint minden évben, idén is szeretnénk változatossá tenni a programkínálatot, ezért a színvonalas népzenei koncerteket táncházzal, tánctanítással, hangszerbemutatóval kötjük egybe. Tekintettel arra, hogy a rendezvényt elsősorban családok látogatják, fellépőink műsorukba mondókákat, népi játékokat is beleszőnek. A legkisebbeket a Kenderkóc Népi Játszóház tagjai várják a helyszínen, hogy kézműves foglalkozásaikon hagyományőrző játékok elkészítésében segítsék őket. Kéthetente „Gyurmarci” marcipánszobrászat is színesíti majd a péntek délutánokat. A nyugdíjasok minden alkalommal vendégeink lesznek egy kávéra a Szamos Marcipán Budai Cukrászda jóvoltából.

Ami pedig a zenekarok összetételét illeti: igyekeztünk úgy válogatni, hogy mindenki megtalálja a kedvére való muzsikát. Idén tavasszal is lesz magyar, skót-ír, illetve moldvai-csángó népzene, továbbá egy fantasztikus mesezenekar is várja majd a nagyérdeműt. Mindegyik banda sokat tapasztalt zenészekből áll, a HZPD rendezvénysorozaton is többször felléptek már.

 

Május 9-én a Fakutya zenekarhúzza a talpalávalót.

 

Ők 2000 novemberében alakultak, eredetileg három taggal, és leginkább gyermektáncházakban léptek fel. Ahogy repertoárjuk bővült, úgy egyre több lehetőségük adódott a koncertezésre is. Hogy játékukat színesítsék, újabb tagokat vettek fel soraikba, és mind több népzenei feldolgozással léptek a közönség elé. Olykor még szaxofont, elektromos kobozt, basszusgitárt és ütősöket is megszólaltatnak a színpadon.

Első lemezüket 2006 áprilisában mutatták be, a gyerekközönség felé való elkötelezettségük bizonyítéka pedig a 2007-ben megjelent második albumuk. Kísérletezőkedvük az első lemez továbbgondolásaként 2009-ben megjelent harmadik, koncept-albumukon teljesedett ki.

 

Május 16-án az Eszterlánc-mesezenekar koncertjén táncolhatnak és kacaghatnak nagyokat a gyerekek.

    

A Kárász Eszter által alapított kedves és igen humoros együttes az ifjú korosztály legújabb kedvence. Interaktív fellépéseiken Varró Dániel, Lackfi János és Weöres Sándor megzenésített költeményei hangzanak el, de olykor „beköszönnek” Csukás István és Lázár Ervin figurái is egy-egy mondóka vagy rövid történet erejéig.

Kárász Eszter úgy ad elő a gyerekek és a gyerek-lelkű felnőttek előtt, mint egy varázsló és bűvész egy személyben; néha pedig észrevétlenül közéjük lopózik, s mintha maga is gyerek lenne, bekapcsolódik a – saját maga irányította – játékba.

A gitár, a hegedű és a nagybőgő mellett olyan hangszerek szólalnak meg az előadás során – mind egy-egy meseszereplőt megelevenítve –, mint az ukulele, a tilinkó és a különböző furulyák, de garantáltan előkerülnek a szebbnél szebb bábok és a nagy szappanbuborék-fújó is.

Május 23-án a Téka együttesveszi birtokba az Önkormányzat melletti terecskét, hogy igényes magyar népzenéjükkel ámulatba ejtsék a közönséget, május 30-án pedig a skót-ír népzenét a hazai közönségnek immáron 1988 óta hűen és töretlen hűséggel tolmácsoló M.É.Z. (A két zenekart egy későbbi cikkünkbenmutatjuk be!)

 

A koncertek minden esetben pénteken 16 és 19 óra között kerülnek megrendezésre.

A részvétel díjtalan.

 

Mindenkit szeretettel várnak a Virányosi Közösségi Ház dolgozói!