• fade

  • </p

  • MESÉLŐ KÉPEK

A Virányosi Közösségi Ház 25 éve

A Virányosi Közösségi Ház a csendes Virányos-Zugligetben, a környék villaépületeinek stílusát követve simul a kellemes zöldövezeti környezetbe. A háromszintes épület 100 m2-es, tetőtéri, légkondicionált nagyterme koncertek, előadások, táncestek, tanfolyamok, ünnepségek befogadására alkalmas. A középső szinten 40 fős előadóterem, társalgó és büfé várja a látogatókat, míg a földszinten a kerületi időseket segítő Gondozási Központ kap helyet. Az alsó szinten a Bless You Gym kondicionáló tornát látogathatják az érdeklődők.

 

Az intézmény 1989-ben épült, s a kezdetektől számos programnak ad otthont. Éveken át itt tartotta gyűléseit a Nagycsaládosok Országos Egyesületének zugligeti csoportja, a Rogers Személyiségközpontú Iskola előkészítő csoportja és az országos vonzáskörű Indián Préri Egyesület. Siposs András tanár úr Ifjúsági Klubja színvonalas és változatos programokat kínált a „táncsicsos” diákok számára.

A nyitás óta jelen van az intézményben a Kertbarát Kör, a Rollinger Károly vezette ifjúsági Sakk szakkör, a Mészáros János által irányított Téry Ödön Turista Baráti Társaság, valamint Székely Attila idén 25 éves Harmónia Táncklubja.

Az elmúlt két és fél évtized során olyan neves és nívós csoportok indítottak tanfolyamot a Közösségi Házban, mint a Prima Primissima-díjas Csillagszemű Gyermektánc-együttes és az Óbudai Mozgásművészeti Iskola.

A Virányosi Közösségi Ház rendszeresen helyet ad képzőművészeti kiállításoknak és ismeretterjesztő előadásoknak. Jelenleg is nagy sikerrel működik a Szabadság vándorai (természetjárók) és az APS Stúdió (fotósok) havi klubja, de népszerűek az egészségügyi témájú és az észak-európai államok kultúrájával foglalkozó, fényképes vetítéssel kísért bemutatók is, előbbiek az Egészségvédő Klub keretében, utóbbiak a Skandináv Klub szervezésében. Sokan járnak minden hónap utolsó csütörtökén a Filmklubba.

A munkatársak természetesen a kezdetektől nagy hangsúlyt fektetnek a klubéleten túl a rendezvények szervezésére is. A kilencvenes években számos koncertnek helyet adott az intézmény, fellépett Zorán, a Kormorán együttes, Gerendás Péter, az akkoriban induló Alma és az Alvó Szegek együttes. Emlékezetesek a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Pege Aladár dzsessz-bőgős, valamint Vedres Csaba zongorista estjei, de megfordult a nagyteremben a világutazó Johnny Thompson ír zenész is. Közkedveltek voltak a Görög Folklór Klub és a Jeszenszky István vezette Pránaház indiai estjei. A Kelta Klub házigazdája néhány évig a skót és ír népzenét játszó M.É Z. volt.

A Virányosi Közösségi Ház tizennégy éve szervezi a Böszörményi úton a Hegyvidéki Zenés Péntek Délutánokat, öt éve az egyre nagyobb érdeklődésre számot tartó Méz és Lekvár Fesztivált. Legjelentősebb szabadtéri rendezvénye a minden évben egy hónapon át zajló Hegyvidéki Advent, de részt vállal a Hegyvidéki Napok, s 2013 óta a Svábhegyi Búcsú szervezésében is.

Az intézmény munkatársai rendezik a Hegyvidéki Néptánc Találkozót, amely 2014-ben immáron 18. alkalommal kerül lebonyolításra. Hasonlóan népszerű rendezvény az Erkel Ferenc Sakk Emlékverseny, amely nem csupán egyéni megmérettetés a kerületi gyermekek számára, hiszen az iskolák közt is komoly vetélkedés zajlik az Erkel-kupáért.

A 2014-ben fennállásának 25. évfordulóját ünneplő intézmény ősszel születésnapi programsorozattal várja régi és új látogatóit. A jubileumot fotókiállítással és meglepetés-rendezvényekkel tesszük színessé és különlegessé. Kérjük, a részletekért a későbbiekben látogasson vissza honlapunkra!