• fade

  • </p

  • MESÉLŐ KÉPEK

Virányosi Társasjáték Klub

„Az emberi kultúra a játékban kezdődik.”

(Johan Huizinga)

 

Játszani jó, játszani érdemes, játszani kell. Még akkor is, ha már nem gyerek az ember. Ajáték ugyanis, mint erre a holland történész, Johan Huizinga utal Homo Ludens (A játékos ember)című könyvében, ősibb dolog az emberi kultúránál, „öregebb” magánál az embernél is, hisz vándorló, barlanglakó korunkból hoztuk magunkkal, állati mivoltunkból maradt ránk.

A játék vágya ösztöneink mélyéről tör fel és szellemi képességeinkben teljesedik ki. A játéknak számos válfaja van: stratégiai, mint a sakk, műveltségi, mint a vetélkedők, fizikai dominanciájú, mint például a sorversenyek. Manapság igen népszerűek a kártya-, és kvízjátékok, de sokan űzik a labdajátékok ezernyi formáját is.

Játszani lehet egyedül, de jobb társaságban. Épp ezért a játéknak közösségformáló ereje van. Persze, ha valaki véresen komolyan veszi, ellenségeket is szerezhet magának általa. Hisz a játék kemény küzdelemmé, komoly harccá is válhat. Ha hagyjuk. Az igazi Homo Ludens számára azonban nem a győzelem, hanem a részvétel, a barátokkal, családtagokkal való együttlét a fontos. A játék maga.

2012 őszén kerestük meg a Magyar Társasjátékos Egyesületet azzal az ötlettel, hogy szeretnénk havi rendszerességű klubot indítani intézményünkben. Farkas Gábor, a MATE elnöke nem csupán segítségéről biztosított bennünket, hanem arról is, hogy minden alkalommal rendelkezésünkre áll majd egy szakavatott Játékmester, aki ismerteti a résztvevőkkel a társasjátékok szabályait, és levezényli az izgalmasabbnál izgalmasabb partikat.

Szerencsére könnyen találtunk támogatót is a klubhoz, a Szellemlovas Társasjáték szaküzlet az első hívó szóra a kezdeményezés mellé állt. Számos érdekes játékot bocsátanak rendelkezésünkre minden hónapban, de természetesen a látogatók is elhozhatják otthonról kedvenceiket, hogy azokat megismertessék másokkal.

A Klub változó létszámmal, ám minden esetben jó hangulatban működik. Hogy megtapasztalja, semmi más dolga nincs, mint eljönni a következő alkalomra, május 24-én. 13 órakor kezdünk, de később is lehet csatlakozni, egészen este 8 óráig itt vagyunk!

Belépődíj nincs, szeretettel várunk minden játszani vágyó és szerető érdeklődőt általános iskolás korosztálytól a nyugdíjasokig, családoktól a baráti társaságokig! Bátran jöjjön el akkor is, ha egyedül van, itt garantáltan jó társaságot talál! Mert, aki játszani szeret, rossz ember nem lehet…