• fade

  • </p

  • MESÉLŐ KÉPEK

Ház a tónál

Ismét egy romantikus dráma filmklubunk műsorán

Sandra Bullock és Keanu Reeves nyerő párost alkottak a Féktelenül című akciómoziban. Talán ezért gondolta Alejandro Agresti, argentín rendező, hogy rájuk osztja természetfeletti elemekkel tűzdelt romantikus filmje főszerepeit.

 

 

A német operaénekes anyától és amerikai énektanár apától született, Oscar-díjas színésznő romantikus komédiákban nyújtott nagyszerű alakításaival vált ismertté a szélesebb közönség körében. Kevesen tudják róla, hogy pályája elején még komolyabb szerepekben domborított, színészi vizsgaelőadása például Csehov Három nővérében volt.

Természetesen ő is végigjárta a színészek számára szinte kötelező szamárlétrát, szerepelt tévésorozatokban és kapott rengeteg mellékszerepet, mígnem 1994-ben a Féktelenül meghozta számára az áttörést.

Ekkortól egyenes út vezetett a csúcsra; olyan sikerfilmekben játszott, mint a Ha ölni kell, a Beépített szépség és a Mint a hurrikán. Gázsija nőttön nőtt (2010-ben 56 millió amerikai dolláros jövedelmével ő a világ legjobban kereső színésznője!), a világ a lábai előtt hevert. Csakhogy a kritikusok és egyre inkább a közönség is bekategorizálták a „helyes, csinos lány” szerepkörbe. Bullock pedig, mint minden igazi színész, többre vágyott.

A 2000-es évek elejétől több komoly szerepet vállalt, elég csak a Kísérleti gyilkosság vagy az Ütközések című mozikat említeni. A 2006-os Ház a tónál, majd a 2009-es A szív bajnokai című drámákban már sikerült megmutatnia igazi tehetségét, amit a szakma, utóbbi filmjéért, a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjjal jutalmazott.

 

Keanu Reeves édesanyja angol származású revütáncos, később divattervező; édesapja, kínai-hawaii származású geológus. Ő maga Libanonban született, de New Yorkban és Torontoban nőtt fel. Jégkorongozónak készült, majd rock-zenekart alapított és színiiskolába is járt, ahol Mercutiot alakította a Romeo és Júliában.

Az 1988-as Veszedelmes viszonyok hozta meg számára a széles körű elismerést és a világhírt. Korosztálya kedvencévé az Otthonom Idaho homoszexuális figurájával vált, a nők szívét pedig a Sok hűhó semmiért című Shakespeare-adaptációval hódította meg.

A ’90-es években az egyik legnagyobb filmsztárrá nőtte ki magát a Bram Stoker’s Drakula, A kis Buddha, a Féktelenül, a Féktelen Minnesota, Az ördög ügyvédje című filmekben nyújtott alakításaival. Romantikus oldalát is megcsillogtatta az Édes november és a Ház a tónál című mozikban.

Legnagyobb (pénzügyi) sikerét aztán a futurisztikus Mátrix-trilógiával aratta, amelyben Neot, az új Megváltot alakította. Az utóbbi években kevesebbet forgat, ezért is érdemes ellátogatni filmklubunkba, ahol régi ismerősként üdvözölhetjük.

 

Sandra Bullock egy interjúban így nyilatkozott a Ház a tónál című filmről:

„Akik megnézik az alkotást, új megközelítésből vizsgálhatják majd a szerelem témáját, és remélhetőleg ennek köszönhetően saját magukat és kapcsolataikat is másként fogják látni a jövőben.”

A film rövid tartalma: Kate (Sandra Bullock) a munkája miatt megválik a gyönyörű tóparti házától. A postaládában üzenetet hagy a következő lakónak. Alex (Keanu Reeves), az építész megdöbbenve egy elhanyagolt házat talál. Előveszi Kate levelét és válaszol rá. Kiderül, hogy Alex és Kate nem egy idősíkban, hanem kétévnyi távolságban élnek egymástól. Levelezni kezdenek és egy nap úgy döntenek, hogy megpróbálnak találkozni.

Mindenkit szeretettel várunk április 24-én, csütörtökön 13 órára a Virányosi Közösségi Ház klubtermébe, ahol megnézhetik a Ház a tónál című színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus drámát. A film 105 perces, a vetítés ingyenes!