• fade

  • </p

  • MESÉLŐ KÉPEK

APS Stúdió

Útinapló: az ismeretlen Szardínia

Szardínia a Földközi-tenger második, Európa nyolcadik legnagyobb szigete, Olaszország, Spanyolország, Tunézia és Korzika közt helyezkedik el. Területe 24.090 km², lakossága 1.650.000 fő.Ezzel Olaszország harmadik legnagyobb régiójának számít.

Területének 80%-a hegy-és dombvidék. Átlagos tengerszint feletti magassága 334 méter. Legfontosabb hegyei a sziget közepén találhatók: a Punta La Marmora (1834 m.), a Perdèdu di Seulo (1334 m) és a Vittoria di Esterzili (1212 m). Legfontosabb folyói a Tirso és a Flumendosa, egyetlen természetes tava a Baratz.

Szardínia klímája jellegzetesen mediterrán, azaz télen enyhe, nyáron meleg, a napsütéses órák száma évente 2000-2300. Domináns szelei a misztrál és a sirokkó.

A szigetet az elsősorban pásztorkodással és halászattal foglalkozó szárdok népesítik be. Történetük egészen az ókorig nyúlik vissza, régészek már a paleolitikumból származó leleteket is találtak a szigeten. Ma a szárdok képezik az olasz állam által elismert legnépesebb nyelvi kisebbséget.

Ezek a száraz tények, amelyeket ismer mindenki, aki az általános- és középiskolai földrajzórákon odafigyelt tanárára. Ami ezen túl van, az a személyes élmény. Ezt osztja meg az érdeklődőkkel az APS Fotókör tagja, Fabó Katalin. Vetítéssel kísért előadásán felvillant néhány érdekességet, amelyek talán kedvet csinálnak vendégeinknek ahhoz, hogy maguk is ellátogassanak a közeljövőben erre a csodálatos Földközi-tengeri szigetre.

 

Az előadás időpontja: április 11., péntek 18.00

Előadó: Fabó Katalin, E-MAFOSZ, MAFOSZ-alelnök

Klubvezető: Abonyi Maya, fotóművész

Belépődíj: 500 Ft, klubtagoknak ingyenes!