• fade

  • </p

  • MESÉLŐ KÉPEK

Bacsó Péterre emlékezünk

 

Öt éve hunyt el a legendás filmrendező

Bacsó Péter Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező Kassán született 1928-ban. Családja 1940-ben Budapestre költözött, így a magyar fővárosban fejezte be gimnáziumi tanulmányait, majd 1950-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Első rendezése 1963-ban a Nyáron egyszerű című film volt, hírnevet pedig 1967-es mozijával, a Fejlövéssel szerzett, amelynek főszerepeit két ismert énekes, Kovács Kati és Horváth Charlie alakították. Mára kultikussá vált, az 1950-es évek koncepciós pereiről szóló remekművét, A tanút (főszereplők: Kállai Ferenc és Őze Lajos) 1969-ben rendezte, de tíz éven át nem mutathatta be, a korabeli kultúrpolitika betiltotta. A film folytatását, a Megint tanút 1994-ben vitte vászonra.

 

 

Bacsó Péter mindig saját maga által írt forgatókönyvből dolgozott, kedvelte a társadalmi-politikai témákat, ám azokat rendre a hétköznapi ember szemszögéből láttatta. A Fejlövés huszonéves főszereplői, Klári és Béla, A tanú Pelikán elvtársa, vagy a Hány az óra, Vekker úr? című alkotás órásmestere a magyar filmtörténet legendás alakjaivá váltak. A rendező az ő sorsukon keresztül közelítette meg a magyar társadalom visszásságait, és mutatta be a hatalom kisemberrel szembeni elnyomó erejét.

 

Bacsó egyaránt otthonosan mozgott a szatíra, a vígjáték és a dráma műfajában, forgatókönyvíróként és dramaturgként pedig olyan nagyszerű alkotásokban működött közre, mint a Déryné, az Erkel, a Liliomfi, a Mese a 12 találatról, vagy az Isten hozta, Őrnagy úr! Barátja volt Makk Károly, Jancsó Miklós, Sándor Pál és számos más, filmtörténeti legenda. Tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán (ma Egyetem), munkásságát 1968-ban Balázs Béla-, 1985-ben Kossuth-díjjal jutalmazták, de megkapta az Érdemes- és a Kiváló művész címet is, továbbá a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal, a Magyar Filmszemle életműdíját, 2006-ban pedig Budapest díszpolgárává választották.

Bacsó Péterre 2001-es, Karády Katalinról szóló filmjével, a Hamvadó cigarettavéggel emlékezünk. (A film rövid tartalmát megtalálja honlapunk Programok menüpontjában a Rendezvények / Filmklub címszó alatt.)