• fade

  • </p

  • MESÉLŐ KÉPEK

Ybl Miklós születésének 200. évfordulója

Figyelem! Intézményünk, fotópályázatot hirdet Ybl Miklós születésének 200. évfordulója alkalmából!

A pályázatra Budapest közoktatási intézményeiben tanuló diákok, valamint felnőtt polgárok küldhetik be műveiket.

 

A Virányosi Közösségi Ház szeretne megemlékezni hazánk egyik legjelentősebb építészéről, az 1814. április 6-án, Székesfehérváron született Ybl Miklósról.

 

Ybl aXIX. század egyik legnagyobb magyar mestere, a historizmus európai jelentőségű képviselője Pollack Mihály és Koch Henrik tanítványa volt. Iskolái elvégzése és itáliai tanulmányútjai után, 1841-ben Pollack Ágostonnal közösen megnyitották az Építészeti Intézetet. 1845-ben kapta első komolyabb megbízását Károlyi Istvántól a fóti kastély átépítésére és egy templom tervezésére.

1860-ban Széchenyi István is Yblt kérte fel, hogy cenki birtokára templomot tervezzen. A Bródy Sándor utcába Nemzeti Lovardát és Képviselőházat épített fel, előbbi sajnos a II. világháborúban elpusztult. Nevéhez fűződik az Első Pesti Hazai Takarékpénztár, vagyis az Ybl-palota (Károlyi Mihály utca 12.) és az úgynevezett Lánchíd Palota (Fő utca 1.) tervezése, de számos jelentős épületet alkotott vagy alkotott újjá vidéken is (pl.: ókígyósi Wenckheim-kastély, parádsasvári Károlyi-kastély).

1870-ben fogott hozzá a Fővámház megtervezésének, 1873 szeptemberében pedig meghívásos pályázaton nyerte el az Operaház „megrajzolásának jogát”. Az építkezések során ő maga volt az építésvezető is.

1875-1882 között szintén ő dolgozott a Várkert Bazár megvalósításán, és folytatta a Hild József által tervezett Szent István Bazilika építését is.

Az 1880-as években a Budai Vár újjáépítésén fáradozott, ám ezt a művét már nem tudta befejezni, 1891. január 22-én elhunyt.

 

Ybl korai stílusát a romantika jellemezte, román elemekkel, később a neoreneszánsz vált stílusa jellemzőjévé. Sokat foglalkoztatott, nagy hatású művész volt, akit életében is elismertek, díjakkal jutalmaztak. (Pl.: Ferenc József-rend lovagkeresztje, Lipót-rend lovagkeresztje.)

Forrás: wikipedia

 

Pályázati felhívásunk letölthető itt: felhívás